måndag 30 augusti 2010

Mitt livs bokhylla

Johanna L på Bokhora har tillsammans med andra författare satt ihop sitt livs bokhylla i den nya Akademibokhandeln vid Hötorget. Varje författare har fått välja ut fem böcker var som påverkat dem samt gett en kort motivering varför.Det kan man läsa mer om här.

Jag tyckte att det var så kul att jag var tvungen att lämna mina fem i en kommentar. Det blev så här:
Strändernas svall av Eyvind Johnson, för att det var den enda roman jag verkligen tog míg tid att njuta av under litteraturstudierna,
Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta, för att jag bara älskar kampen mellan gott och ont, syskonkärleken, all symbbolik och att jag alltid, alltid återkommer till den,
Enduring Love av Ian McEwan, för att den fångade mig från första raden och inte släppte taget förrän hela historien var berättad,
Norwegian wood av Haruki Murakami, för att den öppnade mina ögon för något helt nytt,
Mor gifter sig trilogin, för att Moa Martinson är Moa Martinson är Moa Martinson…

Egentligen är det ju helt omöjligt att välja bara fem, men jag bestämde mig för att ta de fem som först dök upp i huvudet och jag tycker nog att det blev det bästa urval jag hade kunnat gjort. Men visst finns det många till som jag skulle vilja ha med på den listan.

För övrigt just nu, min son, snart fyra år, pysslar - han klipper och klistrar ihop sin egen bok. Mission accomplished.

torsdag 19 augusti 2010

Den ofrivillige fundamentalisten

Har fortfarande inte läst ut Gangsters, vilar med den ett tag och har istället gett mig på Den ofrivillige fundamentalisten av Mohsin Hamid. Det är en bok som jag ville läsa när jag hörde talas om och blev därför superglad när jag och andra deltagare i BBC - Breakfast Book Club fick varsitt ex i juni för att läsa under sommaren och diskutera på vår nästa träff, som äger rum den 23 augusti.

Har läst cirka en fjärdedel och tycker mycket om. Vet inte om Hamid ändrar berättarteknik senare, men hittills är boken skriven i andra person, vilket jag tycker är ett spännande grepp och jag hoppas att han lyckas hålla kvar det boken igenom.

Mårten på pocketpocketpocket har läst och skrivit om boken tidigare. Jag avvaktar med fler omdömen tills jag är klar.

söndag 8 augusti 2010

Det går trögt med Gangsters

har börjat på Gangsters, men får erkänna att går trögt. Har svårt att komma in i den och jag tror att jag har läst om det första kapitlet säkert tre gånger. Kan ändå inte säga vad det handlar om, mer än att den tar vid precis där Gentlemen slutar. Vad värre är, och det tar emot att erkänna det, så minns jag inte hur Gentlemen slutar. Detta trots att jag har läst romanen åtminstone tre gånger och avslutade den senaste läsningen så sent som för några veckor sedan! Får lov att bläddra lite i Gentlemen igen och så för fjärde gången ta mig an första kapitlet i Gangsters.

Eller så struntar jag i det och fortsätter med Smaken istället.

onsdag 4 augusti 2010

Smaken är som baken

Ursäkta vitsen i rubben, kunde inte låta bli. Jag läser just nu Smaken av Muriel Barbery. Jag tyckte ju mycket mycket om Igelkottens elegans av samma författare och köpte såldes Smaken när den kom ut. Kan meddela att jag är lite besviken. Men bara lite. För jag förstod att det inte skulle bli samma slags läsupplevelse, så mina förväntningar var inte alltför högt ställda. Smaken utspelar sig i samma hus som Igelkotten, men huvudpersonen är den här gången matkritikern som dör. Han spelar en ganska liten roll i Igelkottens elegans, men här har han huvudrollen och det är på själva dödsbädden som berättelsen utspelar sig. fel - det är utgångspunkten för berättandet, där han blickar tillbaka på sitt liv genom en smak i taget, eller ett ämne i taget, som till exempel "kött" eller "fisk". Så träffar jag på några anda bekanta från förra boken också, men den kära Renée (portvakten i Igelkotten, tillika huvudperson) känner jag knappt igen här, trots att hennes avsnitt är ur hennes perspektiv.

Smaken och Igelkottens elegans är utgivna på det trevliga förlaget Sekwa, som ger ut franskspråkig litteratur översatt till svenska. Enligt deras hemsida har "Samtida, kvinnliga författare företräde". Som feminist och frankofil går det ju inte annat än att fullkomligt älska den inställningen. Det är Sekwa som också ger ut Claire Castillon och den nyligen utkomna Himlen i Bay City av Catherine Mavrikakis (recenserad både i DN och SvD), som jag sneglat lite på i bokhandeln. Måste nog läsa den också. Det blir SEKWA-festival i sensommar för mig ...